HTML

Mindenki gyalogos

Autós, biciklis és BKV-s blog már több is működik.
Olyan is van, ami akkor jó, ha nem frissül.
Sajnos foglalt a gyalog, a gyalogos és a gyalogkakukk név is, de mind döglött blog.

Indul a gyalogos.

Kimaradt valami? Elmondanád a történeted? Várom leveled.

Gyalogosok Jogainak Chartája

Friss topikok

Címkék

10 es út (1) 41es (1) 44es (1) 451 (1) 4es (1) 5505 (1) 56 (1) akadálymentes (1) autópálya (1) babakocsi (2) bácskiskun (1) baracska (1) baranya (1) baromság (1) bátonyterenye (1) békéscsaba (2) belterület (23) bíróság (1) bírság (1) biztonság (2) borsod (2) budapest (4) büntetés (1) busz (1) buszmegálló (4) csabacsűd (1) cserbenhagyás (6) csongrád (1) debrecen (1) dunaújváros (1) ebes (1) életveszély (1) életveszélyes (9) elsőbbség (9) féktávolság (3) felelőtlenség (2) figyelmetlenség (2) forgalomtechnika (1) főút (1) gázolás (33) gyalogos jogai (3) gyerek (3) gyilkosság (1) győr (1) gyorshajtás (1) gyula (4) gyulafirátót (1) halál (18) halott (1) helyszínen (1) hírgyár (1) hódmezővásárhely (1) interpelláció (1) ítélet (1) jogszabály (2) karambol (2) kecskemét (3) kerepesi (1) kereszteződés (1) kettős (3) kivilágítatlan (1) konfliktus (1) könnyű (6) kórház (20) közvilágítás (1) kresz (2) külterület (6) lámpa (5) látási viszony (1) láthatósági mellény (1) lenti (1) m1 (1) maszatolás (1) miskolc (2) mti (1) nagykőrös (1) nyíregyháza (2) pécs (1) remeteszőlős (1) rendőr (2) részeg (5) sérülés (3) sodor (4) somoskőújfalu (1) sorozat (3) súlyos (26) szabolcsszatmárbereg (2) szarvas (2) szekszárd (1) szentes (1) szolnok (1) tapolca (1) tata (1) tatabánya (3) teherautó (1) tervezési hiba (1) tesco (3) töketlenkedés (6) tolatás (4) tolna (3) tömeges (3) tüntetés (1) úton ülő (1) veszprém (1) világítás (3) zebra (28) Címkefelhő

Linkblog

Első fokon négy évet kapott a zebrán gázoló

2009.02.04. 02:22 Gyalogkakukk

Négy év fogházra ítélte a Pécsi Városi Bíróság kedden azt a pécsi férfit, aki 2008 tavaszán egy kijelölt gyalogátkelőhelyen gázolt el egy babakocsit toló nagymamát. Az idős asszony és a kisbaba is életét vesztette a balesetben.
Az ítélet nem jogerős.

Négy év fogházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság kedden azt a férfit, aki tavaly májusban Pécsett halálra gázolt egy zebrán átkelő nagymamát, aki babakocsiban unokáját tolta. A 32 éves K. Zsoltot közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találták bűnösnek, és öt évre a közúti járművezetéstől is eltiltották. Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette a döntést, a vádlott három nap gondolkodási időt kért, a védő enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

 
A bíróságon ismertették a baleset körülményeit. A férfi 2008. május 21-én kora este száraz aszfalton, közepes forgalomban haladt 62-66 kilométeres óránkénti sebességgel a Pécs Kertvárosában található Maléter Pál úton, közben az autóban utazó barátjával beszélgetett.
   
A zebrához közeledve a lehetségesnél 4 és fél másodperccel később észlelte az áthaladó 67 éves, babakocsit toló asszonyt. Dudált, félrerántotta a kormányt és fékezett, de nem tudott már megállni: 45-50 kilométeres sebességgel elütötte őket. A nagymama és unokája is súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba, az asszony a balesetet követő napon belehalt sérüléseibe, egy nappal később pedig a húsz hónapos kisbaba is meghalt. 
   
A sofőr megszegte a KRESZ-t, mert a megengedettnél gyorsabban hajtott, és nem adott elsőbbséget a gyalogosoknak. A zebrát nem kellő körültekintéssel közelítette meg, ráadásul későn észlelt és cselekedett - mondta ki a bíróság kedden.
   
A vádlott a tárgyaláson azt vallotta, hogy tankolni mentek a barátjával, 50-60 kilométeres sebességgel hajtott. Elismerte, hogy valóban későn vette észre a balról érkező gyalogosokat. Azt mondta, mindent megpróbált, hogy elkerülje a balesetet, majd a kocsiból kiszállva szeretett volna segíteni a földön fekvő asszonyon, de a szemtanúk arra kérték, ne mozgassa őt, mert súlyos sérülései lehetnek. Állítása szerint annyira az esemény hatása alá került, hogy még a rendőrség száma sem jutott az eszébe, egy környéken lakó az ablakból kiabálta le neki: ezután értesítette az ügyeletet. A férfi a keddi ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán bocsánatot kért a családtól.
    
A maximálisan kiszabható büntetés öt év lett volna. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a beismerő vallomást, és kisebb mértékben beszámította büntetlen előéletét. Utóbbit azért nem értékelték nagyobb súllyal, mert K. Zsolt nem először vétett a törvény ellen, és bár el nem ítélték, lopás és közokirattal való visszaélés miatt a bíróság korábban próbára bocsátotta.
   
Súlyosbító körülmény volt a KRESZ-szabályok halmozott megszegése, és hogy a baleset két ember halálát okozta. Ráadásul a férfit korábban kétszer is elmarasztalták gyorshajtás miatt, valamivel a végzetes baleset előtt kapta vissza két hónapra bevont jogosítványát.
 
A Kertváros lakói a baleset óta többször tüntettek a helyszínen, azt követelve az önkormányzattól, hogy helyezzenek ki sebességkorlátozó táblákat és szereltessenek lámpát a veszélyes átkelőhöz. Az utóbbi még nem történt meg.

(MTI via origo)

Lehet, hogy egyedül maradok a véleményemmel a - jogos - közfelháborodás közepette, de szerintem fontos a bocsánatkérés. Remélem akkor és úgy hangzott el, amikor és ahogyan segítségére tudott lenni minden érintettnek.

Szólj hozzá!

Címkék: pécs halál kórház bíróság tüntetés ítélet babakocsi kettős elsőbbség zebra gázolás életveszélyes

A bejegyzés trackback címe:

https://gyalogosan.blog.hu/api/trackback/id/tr13921625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása